Митрополит Николай. Снимка: Светият синод

С писмо до Светия синод Пловдивският митрополит Николай обяви официално позицията си по избора на наместник-председател на Българската православна църква и обяви намерението си за 40-дневно мълчание. Той няма да присъства и на заседания на Светия синод, ако той се събира през този период от време.

Пловдивският митрополит още в събота оспори избора на митрополит Кирил за наместник-председател на църквата.

На заседанието са присъстваха 12 митрополити, от които седем избраха с тайно гласуване за наместник-председател митрополит Кирил. 

Според Николай наместник-председателят е трябвало да бъде избран с мнозинство, което съставлява повече от половината на всички членове на синода. Тоест при 14 синодални архиереи за митрополит Кирил е трябвало гласуват минимум 8 души, а той е получил подкрепата само на седем. В заседанието обаче участваха не 14, а 12 владици, тъй като двама митрополити отсъстваха.

Още по темата
Освен Николай протоколът за избора на Кирил не са подписали Калиник Врачански и Игнатий Плевенски.

Днешното писмо митрополит Николай написал, след като е бил помолен от някои митрополити да запознае писмено Светия синод с някои свои притеснения, ако има такива.

По думите на Пловдивския митрополит според член 63, ал.2 на Устава на БПЦ Светият синод е длъжен да взима всички свои решения с мнозинство от повече от половината на всички свои членове и това условие е безпрекословно.

То съдържа в себе си и друго условие, а именно, че "гласуването в Светия синод е винаги и само явно, за да се даде възможност на всички негови членове да изразят мнението си, дори отсъстващите по болест или друга важна причина - по телефон или писмено".

„Ако се допусне тайно гласуване, това означава отсъстващите митрополити да бъдат лишени от право на глас. Никой владика не може да бъде лишен от такова право, защото участието във взимането на решения е негово задължение, а решението за тайно гласуване означава, че членовете на Светия синод имат тайни помежду си. А такова виждане аз не мога да споделя“, казва митрополит Николай.

Ако допуснем, че Светият синод може да взима валидни решения с гласовете на половината от присъстващите, това би означавало, че при присъстващи осем митрополита (минимално необходимият кворум) валидно решение може да бъде взето с пет гласа, твърди Пловдивският митрополит.

 А подобна трактовка по думите му противоречи както на буквата на Устава и на духа на Светите канони, така и на обществения разум.

Той обяснява, че не е искал да изложи своите съображения на заседанието на Светия синод на 10.11.2012 г., за да не възникнат пререкания, които според него биха оскърбили паметта на току-що погребания Български патриарх, Негово Светейшество Максим.

Според Пловдивския митрополит обаче въпросът е добил гражданственост, което по думите му е неизбежно в една медийна демокрация. Случаят показва, че Светият синод е призован да обмисля всички въпроси много внимателно и да решава в дух на максимален консенсус, "за да не се създава излишен шум и впечатление, да пази Бог, за разнобой", коментира още владиката.

"Пред все още отворения ковчег на Негово Светейшество Патриарх Максим си позволих да кажа, че винаги, когато имам въпрос, ще се обръщам към нашия блаженопочинал отец и учител и ще се опитвам да отгатна как той би постъпил в дадената ситуация", казва още в писмото си дядо Николай.

Той подчертава, че следващите 40 дни на траур за Църквата ще изкара в молитви и размисъл.

„Надявам се, че тази проява на уважение към паметта на обичния наш патриарх няма да бъде възприета като проява на неуважение към почитаемия Свети синод и моля, ако Светият синод реши да се събира през следващите 40 дни, отсъствието ми да бъде извинено“, завършва писмото си дядо Николай.

Междувременно стана ясно, че Светият синод на Българската православна църква ще има заседание на 14 ноември от 10.00 ч., на което ще започне обсъждането на подготовката на патриаршеския избирателен
църковен събор.

Варненският митрополит Кирил уточни пред БТА,  че с това заседание започва редовната ноемврийска финансова сесия на Светия синод. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase