Снимка: Bulphoto

Комисията по помилването към президента предлага всички разгледани молби през октомври да бъдат отхвърлени, Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Комисията се е произнесла 29 молби, подадени от 36 осъдени лица, сочи редовният ѝ месечен отчет, публикуван днес. Разглеждането на 16 молби е прекратено, тъй като няма нови обстоятелства след скорошно произнасяне на вицепрезидента или молителят търси реабилитация, а не помилване.

През октомври броят на молбите, разгледани от комисията, е равен на броя на новопостъпилите молби и достига 45.

Експерти на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в министерството на правосъдието и Комисията по помилването ще проведат съвместно криминологично изследване на отношението на лишените от свобода към помилването. Комисията работи и по сравнително-правен анализ на моделите за помилване в Европа. Резултатите от всички изследвания ще бъдат представени на българо-германска конференция по проблемите на помилването и наказателните политики в Европа, планирана за края на ноември.

На 25 октомври вицепрезидентът Маргарита Попова и Фондация "Фридрих Еберт" подписаха рамково споразумение за сътрудничество за модернизиране на методиката, която българските затвори прилагат, за да оценят риска от рецидив. С това започна проектът "От риск към сигурност: реформа на системата за оценка на риска от рецидив", подготвен от комисията.

Оценката на риска е сред основните критерии, които комисията анализира, когато изготвя предложенията си до вицепрезидента дали да упражни правото на помилване за конкретен осъден. В рамките на проекта ще бъде проведено и мащабно изследване на рецидивната престъпност у нас, експертна подкрепа за което бе договорена неотдавна с правителството на германската провинция Райнланд-Пфалц.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase