Снимка: Dnes.bg

Средно по 12 лева на година за книги харчи българинът. Софиянци обаче си позволяват да отделят повече пари за книги - средно по 18 лв., сочи изследването "София - град на творческа икономика", представено по време на заседанието на комисията по култура в парламента от Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата.

Това значи, че се пада едва по една книга на годишна база на домакинство. Над половината българи не са прочели нито една книга за последните дванадесет месеца.

При киното нещата изглеждат по подобен начин. 74% от нашенци не са стъпвали в киносалоните през последната година. Средно около 4 лева се откъсват от сърцето на нашенеца за кино. Разходът на домакинствата в София тук отново е по-висок - 12 лв. на година.

71% не са отделили време за посещение на културни забележителности, а 67,7% за мероприятия в сферата на сценичните изкуства.

Разходите за радио и телевизия са средно 90 лв. за страната и 108 лв. за София, а за вестници и списания - 21 лв. за провинцията и 37 лв. за столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase