Снимка: Булфото

От 1 януари 2013 г. в сила влиза спорният данък върху лихвите. Лихвите по всички депозити на български граждани, независимо дали са в чужди или нашенски банки, ще бъдат облагани с десет процентов налог.

ДПС и БСП не подкрепиха данъка. Според опозицията новият налог ще нанесе повече вреди върху икономиката, отколкото ще донесе ползи за бюджета.

Според управляващите този данък няма да засегне бедните хора, а по-скоро богатите.  „Хората, които имат до 1000 лв. депозит, ще плащат по 20 до 30 ст. данък на месец, а ще получат от правителството по 15 лв. върху пенсията“, аргументира се председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Решихме да попитаме аудиторията на Dnes.bg какви са нейните виждания по въпроса "Ще ви удари ли новият данък върху лихвите от депозити?". В анкетата участваха 10 141 души.

От резултатите става ясно, че 41% от гласувалите в анкетата намират данъка за несправедлив и смятат, че е създаден с цел да се посегне върху спестяванията им.

Едва 13% са съгласни с позицията на управляващите, че най-вече богатите ще бъдат засегнати от налога.

8% от хората са решили да действат по традиционния за българина начин за пазене на спестяванията – готови са да напъхат парите си под дюшека.

4% са решили да държат парите си в чужди банки.

А значимите 34% нямат спестявания и въпросът не ги касае.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase