Снимка: Булфото

Поне още сто лекари трябва да работят в системата на спешната помощ в столицата, за да се оказва тя навреме. Това каза директорът на Центъра за спешна медицинска помощ - София - град д-р Георги Гелев, пише БТА. Той отбеляза, че в системата на спешната медицинска помощ в столицата има 84 свободни щатни бройки.

Лекарите, които работят при нас в момента са 105, но трябва да бъдат още повече, за да се осигурява нормално
спешна медицинска помощ на нуждаещите се, каза д-р Гелев.

Линейките вече са над сто, но това какво значение има, след като нямаме хора, които да работят в тях, коментира той.

Спешната медицинска помощ в столицата не може да покрие времето за стигане до инцидента както е средноевропейското време. На Запад е до 15 минути, а при нас трудно се стига за такова време, каза д-р Гелев. Диаметърът на София е 18 километра. Когато линейката тръгне от единия край, мине през центъра на столицата в час пик и трябва да стигне навреме, е изключително трудно, посочи той.

Според специалистът, заплатата на лекар от системата на спешната помощ в България трябва да е около сумите, които получават лекарите от доболничната помощ - нещо средно между личните лекари и специалистите.

Д-р Гелев смята, че в системата на тел. 112 е задължително да има и медици в екипа, или други лица с подходящо образование. Най-добре е да са медици - те могат да филтрират сигналите, поясни д-р Гелев. На ден на тел.112 се подават повече от хиляда сигнала и голяма част от тях са трудно прецизируеми, коментира още директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase