Предлага се вместо този паметник да бъде издигнат паметник на хан Аспарух. Снимка: БТА

Депутатът от Синята коалиция Лъчезар Тошев предлага паметникът на Цар Освободител да бъде преместен от площада пред парламента в София.

В проекторешение, изпратено в сряда до председателя на Народното събрание, депутатът Лъчезар Тошев предлага на демонтирания паметник на руския император Александър II да бъде намерено друго подходящо място в центъра на София, а на площад „Народно събрание” в тримесечен срок да се издигне паметник на основателя на българската държава хан Аспарух.

В мотивите, изложени в блога на народния представител, се казва, че преекспонирането на паметници на видни руски личности в центъра на София е довело до това, че няма къде да се поставят паметници на видни български личности. Това според Тошев създава впечатлението, че ние не уважаваме достатъчно собствените си заслужили държавни дейци, на които дължим създаването на нашата държава, църква и нация.

В текста се признава, че българската държава е възстановена през 1878 година "с поредната руско-турска война", когато начело на Русия е Александър II, но се подчертава, че възкресението на държавността е дело на целия български народ и се твърди, че Съединението от 1885 година е било извършено против волята на Русия.

Така според Тошев е редно в центъра на София, точно срещу Народното събрание да се постави паметник на хан Аспарух, а  паметникът на руския император да се премести с нужното уважение на друго централно място в столицата – например до Руската църква „Св. Николай” или на мястото на паметника на Съветската армия, който среща сериозна обществена съпротива.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase