Терористичният акт в Бургас отне живота на 7 души. Снимка: БТА

Събитията, свързани с атентата в Бургас, ще бъдат като тест за готовността на страната ни за влизане в Шенген, коментира пред БТА политологът Румяна Коларова по повод терористичния акт на летището "Сарафово".

Според нея както реакциите, така и предварителната организация ще бъдат внимателно преценявани - какви слабости са допуснати и дали те са системни или случайни.

Това, което се случи, промени България в много отношения, смята Коларова и отбелязва, че сме излезли от представата, че тук е спокойно, безопасно място и не се случват подобни неща.

Тя уточнява, че докато не е разкрит механизмът, по който е организиран атентатът, и причините трудно може обществото да оцени обективно ситуацията.

Анализаторът прави паралел между земетресението в Перник през май и атентата като резонанс и въздействие върху хората.

"Българското общество преживя относително силното земетресение по особен начин, защото нямаше предварителен опит и съответно липсваше механизъм за действие", коментира Румяна Коларова.

Същото по думите й се е случило и с терористичния акт. Другият аналог е, че и при природното бедствие, и при атентата, нормални хора попадат в рискова ситуация, без техният избор да е предизвикал заплахата и повишил риска за тях.

Коларова предупреди, че е много важно как ще реагират българските политици.

"Трябва да има национален консенсус, особено по външната ни политика, затова прави неприятно впечатление, когато партийни представители правят конюктурни и стратегически неточни оценки за събитието", смята политологът.

"В условията на сирийската криза изведнъж България се оказва пряко намесена, с тежестта на камъчето, което може да обърне колата, затова е много важно да не се злоупотребява и да се прояви сдържаност, отговорност и толерантност", коментира анализаторът.

Трябва да знаем, че в света няма спокойно място и никой не е предпазен, коментира и колегата й Антоний Тодоров и допълва, че в същото време, където и да се случи нещо, трябва и ние да се смятаме за засегнати.

"Светът вече не се дели на сигурни и несигурни страни, ние сме вплетени в едно международно общуване и самодоволството и самоуспокоението е вредно", смята той.

"Що се отнася до политическите последици, тепърва ще се прави оценка кой и как си е свършил работата, каква готовност е имало, но оставам с впечатление, че до голяма степен специалнитеслужби са "проспали" изцяло тази заплаха и, дори да е имало такива предупреждения в недалечното минало, не се е обърнало достатъчно сериозно внимание", казва анализаторът.

Политологът Евгений Дайнов пък вижда в атентата съвършено нова ситуация.

"Подозирам обаче, че нашите институции не са готови за нея по никакъв начин", отбелязва той.

Според него досега е било просто късмет, че опитните международни терористи не са обръщали внимание на България.

"Имаме служби, които подслушват обикновените граждани, но не могат да се справят с терористите", коментира Дайнов и допълва, че не очаква да бъде направена преоценка на работата на службите.

Политологът смята, че атентатът е бил предотвратим акт и предупреди, че терористите внимателно наблюдават каква ще е реакцията и работата по случая на българските служби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase