Снимка: архив, Булфото

Декриминализация на притежанието на доза наркотик за лична употреба е наложителна, смятат неправителствени организации, занимаващи се наркозависими.

Те искат промяна на Наказателния кодекс, в който да бъдат определени количества наркотични вещества за лична употреба и за притежанието на които не се носи наказателна отговорност. Предложенията вече били представени и в парламентарната комисия по здравеопазване.

Днес е Световен ден за борба с наркоманиите и по този повод фондацията "Инициатива за здраве" афишира  проучване на нагласите към наркозависимите.

От фондацията смятат, че криминализирането на притежанието на малки дози наркотик за лична употреба у нас е неефективна и неадекватна мярка, която има обратен ефект. Тя води до корупция и големи разходи за залавяне на зависимия и издръжката му в затвора.

Още по темата

"В Наказателен кодекс липсва разграничение на притежаваното количество психоактивно вещество и е премахната възможността за глоба при притежание на малки количества, което означава, че притежанието на една-две цигари също е осъдително", коментира Юлия Георгиева, координатор по застъпническите дейности във фондация "Инициатива за здраве".

Тя припомни, че в сега действащия Наказателен кодекс присъдата за притежание и употреба на наркотици, независимо от количеството, е от 1 до 6 години лишаване от свобода.

В онлайн проучване, проведено в периода 13-22 юни сред 602 души, повече от 82 на сто от анкетираните биха предпочели данъците им да отиват за лечение на хора със зависимости, а не за издръжката им в затвора.

На въпрос какви според вас са зависимите от наркотици, 79% от запитаните отговарят, че те са болни хора. Само 2,3 на сто смятат, че употребяващите наркотици са престъпници.

Повече от половината от участниците в анкетата (52,49%) смятат, че месечната издръжка на един зависим в затвора е 150-200 лева. Останалите 47,5 процента са реално запознати със сумата, която надхвърля 500 лева на месец.

В България има около 2000 души, употребяващи наркотици, в затворите. Умножено по 500 лева на човек месечно се оказва, че държавата харчи милион лева на месец, коментираха от фондацията "Инициатива за здраве".

Над 300 хиляди са българите с наркотична зависимост, сочат последните данни на Българската асоциация за метадоново лечение и Българския институт по зависимости.

800 души в България всяка година влизат в затвора за престъпления, свързани с наркотици.

Според данните 200 хиляди души употребяват марихуана, но не постоянно, а от време на време. Това са предимно ученици или студенти, млади хора под 35 години.

Броят на използващите инцидентно амфетамини е 50-60 хиляди души, често по време на партита и купони.

Според международно изследване за употребата на алкохол, цигари и наркотици, България е на първо място в Европа по използване на амфетамини от ученици.

В рамките на едно десетилетие страната преживя хероинова епидемия, като в началото на 2000 г. последва спад на хероинозависимите, които сега наброяват 15-20 хиляди.

Липсват данни за броя на употребяващите кокаин, но е известно, че това са обикновено хора с високи доходи, коментират от НПО-то.

Неправителствените организации настояват още за въвеждане на лечение и психосоциална рехабилитация като алтернатива на наказанието "лишаване от свобода", засилване на системите за превенция, както и да се осигури устойчиво и достатъчно държавно финансиране.

Това ще доведе до положителна промяна и ще помогне за реинтеграцията на зависимите в обществото, смятат неправителствените организации. Вече била организирана петиция за подкрепа на предложенията им. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase