Снимка: Dnes.bg

Всички 33 костенурки, които бяха иззети от къщите на Кирил Рашков в Катуница, вече са на свобода. Няколко месеца земноводните бяха наблюдавани в спасителен център.

Костенурките бяха пуснати сред природата край асеновградското село Червен. Те бяха иззети от имотите на ромския бизнесмен Кирил Рашков в лошо състояние. След успешно презимуване костенурките бяха освободени и вече сами се грижат за себе си в природата. Те са маркирани от „Зелени балкани”. 

Още по темата

Костенурките са от двата сухоземни вида, които се срещат у нас - шипоопашати и шипобедрени. В момента в света има малко над 300 вида и те са обект на защита, като сухоземните са повече от 50 разновидности и почти всички са на изчезване.

„Има риск за животните, ако не успеят да се адаптират, тъй като те са много привързани към средата, с която са свикнали до момента”, заяви пред Dnes.bg Иво Иванчев от фондацията, която полагаше няколко месеца грижи за тях.

За отглеждането на защитен вид костенурки снахата на Рашков – 34-годишната София Христова, получи условна присъда от една година затвор с три години изпитателен срок и глоба в размер на 5000 лева, като сама се призна за виновна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase