Сергей Станишев. Снимка: Impact Press Group

"Килърите са като скачени с БСП", коментира в интервю за "24 часа" скандалните записи от СРС-та по делото в Сливен, вицепремиерът Цветан Цветанов, изяснявайки отношенията на сръбския наркобос Сретен Йосич с депутати от БСП.

"Създаването и утвърждаването на СИК и ВИС, както и примерът с израстването на Косьо Самоковеца и създаването на кръга "Олимп" по време на управлението на Иван Костов - все кръгове, които в момента са част от бизнеса и елита на обществото.

Друг пример за симбиозата на висши представители на БСП с организираната престъпност е бившият шеф на ГДБОП (бел. ред. - тогава ЦСБОП) Тихомир Стойчев. Учуден съм, че този човек и в момента дава оценка в сферата на борбата с престъпността", изразява становището си вътрешният министър.

"Моето извинение към тези, които ще се почувстват засегнати, но е факт, че организираната престъпност през 20-годишния преход в немалка част беше сраснала с определени представители на политическите формации. Оттам се създаде симбиозата между мутри, политици и икономика", допълва МВР шефът.

"Съдията на Октопода - с незаконен палат", е водещата новина на "Телеграф". Белият дом, в който живее шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, се оказва без редовно разрешително за строеж и без акт 16.

По документи имотът, който бе сред най-луксозните терени, заснети при акция "Хеликоптер" на данъчните, се води собственост на строителна фирма "Средец" АД. Пенгезов е наемател на имението от 1600кв/м срещу семволичната сума от 900 лв. на месец.

В анализ "Новинар" изследва състоянието на "Двете Българии и ромите". България е втората след Румъния по брой на ромско население в Европа и това означава, че проблемите в страната са много по-съществени, отколкото в съседните Сърбия и Гърция.

Съществуват две Българии - на хората, които имат среден стандарт и на тези, чиято единствена мисъл всекидневно е как да осигурят насъщния си.

"Ромите са част от една обществена система и тяхното обедняване ще рефлектира все по-осезаемо върху цялото общество", смята Румян Русинов, директор на Центъра за публични контакти и застъпничество.

"Кабинетът драматично закъснява с новите оперативни програми". Подготовката им и партньорския договор с Европейската комисия за периода 2014-2020 г. закъснява драматично.

Документите, които ще се изпълняват от поне три правителства и по същество представляват програми за реформи на цели сектори, трябва да бъдат предадени в средата на следващата година, а работата по тях още не е започнала, показва проверка на "Сега".

Така през 2013 г. правителството ще трябва едновременно да подготвя парламентарни избори, да договаря финансиране от 17 млрд. лв. и да усвои рекордна сума по настоящите оперативни програми.

Като отговор по темата за европрограмите е коментарът на "Класа" - под снимка на първа страница - който отразява думите на премиера от срещата му с нашите сънародници в Португалия: "До края на мандата ще усвояваме 85% от еврофондовете".

Борисов е разказал за всички инициативи, започнати от правителството - строителството на пътища, инвестирането във високи технологии, в културен и исторически туризъм, борбата с корупцията по високите етажи. По думите му тези успехи привличат в родината много български специалисти, работили в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase