В България има 40 дипломирани кучета водачи на незрящи хора. Снимка: Булфото

Натрупани задължения за 62 хиляди лева са причината единственото училище за кучета водачи на незрящи хора да бъде затворено от 1-и юни. 

Фондацията „Очи на четири лапи“ пък прекратява обучението, а надеждата на нейните дейци е в протестно шествие, което ще се състои в понеделник, съобщиха от организацията.

Митингът тръгва от столичното езеро „Ариана" в понеделник от 9 ч., ще премине през площад "Орлов мост" и булевард "Цар Освободител" и ще приключи на площад „Атанас Буров". Очаква се да протестират около 40 души, някои с кучета водачи. 

В момента от 200 хиляди незрящи хора на Балканския полуостров, 18 хиляди са българи. Така че школата се нуждае годишно от 200 000 лв. Дълговете са натрупани от януари досега. 

С тези средства ще могат да бъдат отглеждани и обучавани 40 кучета. От тях 14 ще получат дипломи за водачи. 

Двугодишното обучение на едно куче водач излиза 15 хиляди лв. В сумата влизат самата школовка, храната, медицинските услуги, плюс обучението на бъдещия му стопанин.

Незрящите, кандидатствали за свой четириног приятел, го получават безвъзмездно. 

От 2007 г. са предоставени безвъзмездно на българските слепи граждани 40 дипломирани кучета водачи.

Единственият спонсор през 2012 г. е „Мобил Тел“. Столичната община, която досега съфинансираше обучението на минимум четири кучета, ще отдели средства само за едно животно.

До края на годината на бъдещите им стопани ще бъдат предадени трите вече дипломирани шаровци. Съдбата на останалите десет кучета, които са в различен етап на обучение, е предрешена – ще станат домашни любимци. 

В дългосрочен план целта на неправителствената организация е да се пребори за държавна издръжка под формулировката "делегиран бюджет".

За да бъдат отпускани средствата обаче, е необходим единен разходен стандарт, в изготвянето на който трябва да се намеси изпълнителната власт и по-конкретно Министерство на труда и социалната политика и Министерство на финансите, заявиха от "Очи на четири лапи".

Закрива се и програмата за социализирането на млади кучета в млади приемни семейства. Досега фондацията „Очи на четири лапи“ осигуряваше издръжката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase