Снимка: архив, Reuters

Незаконни обекти перат болници, детски градини, хосписи, старчески домове, хотели и ресторанти при ниски хигиенни условия, алармират от Асоциацията за промишлено пране. 

Членовете й са притеснени, че некачественото изпиране на болничното бельо може да доведе до сериозни рискове от зарази за пациентите. Според тях са необходими нормативни промени, които да заложат по-високи изисквания, гарантиращи качественото изпълнение на дейността.

Специалистите добавиха още, че много фирми кръстосват чистото и мръсното пране, което е опасно за потребителите.

„Всяко химическо чистене се регистрира като перално стопанство за обществено пране и така му се дава възможността да пере болници”, каза Николай Калайков, представител на асоциацията. 

Част от бъдещите планове на организацията включва промяна в нормативната уредба, чрез която да се постигне пререгистрация на всички обекти и да се разграничи кой има право да извършва тази дейност в болници и хотели.

От асоциацията посочиха, че вече са сигнализирали Държавния главен инспектор, Регионалната здравна инспекция, НАП, НОИ, КЗК, Министерство на финансите и ХЕИ за неспазването на хигиенните изисквания на подобни обекти.
„Като цяло има много лоши практики”, допълни Иван Мидюров, зам.-председател на асоциацията. Като пример той посочи укриването на доходи чрез фалшиви фактури, неплащането на осигуровки и данъци, включително и ДДС, липсата на трудови договори.

Асоциацията се обяви и за прекратяване на порочната практика болниците да сключват обществени поръчки за пране, следвайки единствено критерия "най-ниска цена".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase