Снимка: БТА

Само за около два часа патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил, който е на официално тридневно посещение в страната ни, се среща с президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и депутати и с премиера Бойко Борисов.

Официалните срещи на патриарха започнаха в президентството, където той и Плевнелиев са подчертали, че общото културно и духовно наследство между българи и руснаци е фундаментът, върху който се развиват отношенията между двата народа, съобщиха от прессекретариата на президента.

Росен Плевнелиев е отбелязал, че през последните 20 години вярата и християнските ценности заемат все по-важно място в живота на българското семейство и обществото, за което безспорен е приносът на Българската православна църква. Изразена е била и надеждата, че установените добри традиции между двете православни църкви в утвърждаването на християнските добродетели ще продължи и занапред.

По време на срещата патриарх Кирил е посочил, че българи и руснаци споделят общо религиозно и културно наследство. "Делото на Кирил и Методий поставя основите на културната идентичност на българския, на руския, както и на другите славянски народи, а първите мисионери в Русия, носители на новите християнски ценности, са българските духовници", е подчертал руският патриарх. Той е добавил, че именно тези културни и духовни връзки оцеляват през вековете, те са в основата на масовия героизъм на руските войници през Освободителната война и са живи и днес.

Веднага след срещата в президентството Негово Светейшество се срещна и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Руският патриарх Кирил получи като подарък от парламента ни икона на Св. Иван Рилски, която му бе връчена от Цачева и от Волен Сидеров, който е ръководител на постоянната делегация на Народното събрание в Интерпарламентарната асамблея по православие. Самият Сидеров е богослов по образование. Патриарх Кирил от своя страна подари инкрустирано великденско яйце и алманахът „Предстоятель" - за патриарсите на руската православна църква.

След срещата Цачева показа на руския патриарх пленарната зала на българския парламент и разказа накратко историята на Народното събрание.

По-късно патриарх Кирил ще се срещне и с премиера Бойко Борисов.

„Вие сте млад, енергичен и действате със здрава ръка”, каза по време на срещата Патриарх Кирил и пожела на Борисов да го закриля Господ.

В разговора министър-председателят и руският Патриарх са се обединили около мнението, че нравственото възпитание и вярата в човешките ценности и добродетели трябва да бъдат в основата на човешките отношения.

Премиерът е подарил на Патриарх Кирил сребърен обков на Черепишкото Евангелие, а рускуят гост се е отчел с позлатено Пасхално яйце със скъпоценни камъни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase