Яйцата се продават за 26 стотинки на едро. Снимка: архив Булфото

Яйцата продължават да поевтиняват и вече се търгуват средно по 0,26 лева за брой на едро, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Кравето сирене поевтинява с 0,4 на сто и се продава по 4,79 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" се търгува средно по 10,32 лв./кг - почти без промяна от миналата седмица.

Още по темата

Олиото запазва цената си от 2,49 лева за литър. Каймата се продава - по 4,90 лева за килограм, с 0,2 на сто по-скъпо от миналата седмица. Без промяна - по 2,05 лева за килограм, се търгува захарта.

Брашното тип "500" поевтинява с 2,2 на сто до 0,89 лева за килограм.

Краставиците поевтиняват тази седмица с един процент - до 1,91 лева за килограм. Българските оранжерийни домати се търгуват по 2,50 лева за килограм.

Доматите от внос поскъпват със 17,8 на сто до 2,12 лева за килограм. Българските оранжерийни домати се продават по тържищата по 2,50 лева. Цената на зелето пада 4 процента до 0,48 лева за килограм на едро.

Българските картофи поевтиняват с три стотинки до 0,40 лева за килограм. Вносните картофи поскъпват с с 2,1 процента до 0,48 лева за килограм.

Цената на салатите пада 4,3 на сто до 0,45 лева за брой.

Портокалите поевтиняват с 1,0 на сто до 1,00 лв./кг, а цената на лимоните се качва с 0,7 на сто до 1,50 лева за килограм.

Българските ябълки се продават по 0,88 лева, а вносните - по 1,25 лева за килограм.

След резкия скок на цената на яйцата през март много хора се притесниха за сумата, която ще трябва да платят тази година за празничната трапеза на Великден.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обеща, че ако има спекулации, те ще бъдат спрени.

По-късно се оказа, че цените на яйцата у нас са като европейските, както обясни самият Найденов.

В борбата с високите цени на птичите продукти се намеси и министърът на финансите Симеон Дянков, който обиколи магазините, за да провери как се движат цените. Общото мнение на двамата министри беше, че спекула няма.

След шумната дискусия цените на яйцата тръгнаха постепенно надолу, но не достигнаха предвидените от птицевъдите цени от 20-25 стотинки за брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase