Снимка: Impact Press Group

В момента в България е по-скъпо да се дарява храната на нуждаещи се, отколкото да се изхвърля, обяви председателят на новосформираната Българската хранителна банка (БХБ) Антоан Колет.

За създаването й бе организирана  специална правителствена работна група. В нея участват експерти от Министерство на земеделието и храните, Министерството на финансите, БАБХ, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на енергетиката и туризма.

"Опитваме се да създадем среда, в която процесът на даряване ще бъде улеснен както за компаниите, така и за физическите лица", посочи Колет.

По думите му има нужда от спешно осигуряване на пакет от нормативни мерки, за да може хранителната банка да се развива като устойчив механизъм.

Колет обясни, че хранителната банка действа, като отговарящата на всички стандарти храна се събира от производители, магазини, ресторанти и се складира, преди да бъде предоставена на организации, които я раздават на нуждаещите се.

В България обаче все още няма такъв склад, където стоката да бъде събирана, преди да бъде дарена.

Проучванията показват, че у нас има ресурс от 400 000 тона храна, която би могла да бъде раздавана годишно на нуждаещите се, посочиха от банката.

По-рано през деня Българска агенция по безопасност на храните сключи споразумение за партньорство с Българската хранителна банка.

Подписаното споразумение има за цел да подпомогне работата на хранителната банка, която е подкрепена от над 60 водещи компании, държавни и социални организации.

Всички учредители на хранителната банка, както и институциите и бизнеса, които сключиха споразумение с БХБ, си поставят за цел да осигурят дългосрочно и целогодишно хранително подпомагане на нуждаещите се.

Изпълнителният директор на БАБХ д-р Йордан Войнов подчерта, че всички хранителни продукти конфискувани от Българска агенция по безопасност на храните, които са годни за консумация ще се даряват на хранителната банка, която ще ги разпределя, като крайната цел е храните да стигат до всички нуждаещи се.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase