Лиляна Павлова обеща "Тракия" да бъде готова през тази година. Снимка: БТА

Автомагистрала "Тракия" ще бъде готова през тази година, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на бизнес форум за развитието на инфраструктурата в страната.

Тя подчерта, че в момента се изграждат 260 км магистрали по трасетата на "Тракия", "Марица", "Струма" и "Хемус", а в следващите години до 2020 ще се строят още поне 450 км.

"Целта е да намерим икономически изгодната инвестиция. Освен с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт" и Оперативна програма "Регионално развитие", ползваме държавния бюджет, средства от Европейската централна банка и Световната банка“, подчерта Павлова.

Строителната министърка бе категорична, че правителството няма да забрави и второкласните и третокласни пътища в страната, които по думите на Павлова са близо 80% от пътната мрежа.

"България ще може да развива своята инфраструктура и през следващия програмен период - 2014-2020 година", прогнозира и министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев.

Той посочи, че през следващият програмен период до 2020 година страната нище може да разчита на еврофондовете за най-малко 11 милиарда лева за инвестиции във всички типове инфраструктура.

Това е с 500 милиона лева повече от сегашния програмен период, който свършва през 2013 година, отчете Дончев.

От своя страна министърът на транспорта Ивайло Московски отбеляза, че България може да се възползва по ОП "Транспорт" от финансов ресурс, какъвто не е имало през последните 20 години.

"Докато доскоро се говореше само една магистрала - Тракия", то се сега се строят три. Столичното метро скоро ще има 30 километра линии, ще се модернизират стотици километри жп линии", посочи транспортният министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase