Завръщането на медицинските ни сестри след 8 години затвор и три смъртни присъди в Либия. Снимка: архив, Булфото

Държавата ни трябва да вземе пример от Холандия. Така доктор Здравко Георгиев коментира пред БНР решението на холандски съд да присъди на палестинския лекар с българско гражданство Ашраф ал Хаджудж 1 милион евро обезщетение за причинени морални щети в Либия, където беше съден заедно с петте български медицински сестри по СПИН процеса.

Здравко Георгиев е бил изненадан от новината за присъдената компенсация, тъй като преди години холандска адвокатка е поискала да води дела срещу мъчителите в Либия и от името на петте ни медицински сестри и д-р Георгиев.

„Ние й разрешихме. Оттогава не е станало въпрос. И сега научавам новината, че това дело е спечелено и ще има компенсация за Ашраф. Дали ще си получи парите – това е доста сложен въпрос“, каза Здравко Георгиев.

Още по темата

Той обаче подчерта, че е важното как една държава като Холандия се е застъпила за своя гражданин, а в България, „още като се завърнахме, уж се започна някакво дело срещу тези мъчители. Доста измъчиха следователите да ни разпитват и след 2-3 години получихме писма, че поради "липсата на взаимодействие с Либия" делото се прекратява. Искам да се обърна към държавата да вземе пример от Холандия“, каза д-р Здравко Георгиев.

Ние нямаме силите и възможностите да започнем дела срещу когото и да било, каза още той.

Здравко Георгиев коментира и решението на България да признае Преходния национален съвет на Либия с думите, че когато този съвет „и то начело с бившия правосъден министър /Мустафа Абдул Джалил/, който ни подписа и трите смъртни присъди, се появиха на сцената, нашите побързаха да ги признаят. Това смятам, че не беше никак редно“.

Много се радвам, отдавна чакам това позитивно решение, коментира от своя страна Ашраф ал Хаджудж решението на холандски съд.

Ашраф не вярва, че настоящият либийски премиер ще му изплати тези пари, но смята за по-важно да се изчисти името на България.

„За мен настоящият либийски премиер е същият като Кадафи. Той е работил с него и го познава много добре. Той е бил мръсник като Кадафи. Няма никаква разлика. Въпросът не е само за либийския премиер. Не са важни само парите. Много е важно да изчистим името на България“, каза палестинецът.

Ашраф ал Хаджудж каза по-рано за БТА, че българските медицински сестри, осъдени на доживотен затвор в Либия и изтърпели дългогодишни мъчения по времето на режима на Муамар Кадафи, могат да заведат спокойно дело в Холандия.

Ал Хаджудж се позова в отговора си на становището на своя адвокат Лизбет Зегфелд. Така реакцията ни ще стане много по-силна, коментира той. Медикът уточни, че делото му, по което холандските съдебни власти се произнесоха на първа инстанция,продължава вече три години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase