Сергей Игнатов Снимка: архив, Булфото

Между 10 и 12 милиона лева ще се разпределят през юни между държавните висши училища, които са на първо и второ място в професионалните направления от новото издание на рейтинговата система на висшите училища в България. Това каза образователният министър Сергей Игнатов при представянето на новите данни в рейтинговата система на университетите.

Той припомни, че през 2011 г. най-добрите професионални направления във висшите училища получиха до 11% по-голямо финансиране извън бюджетните си средства. Сега през юни те ще получат до 25% по-голямо финансиране.

Рейтинговата система не е рейтинг на университетите, а на отделните специалности в тях.

Актуализираното й издание за 2012 г. съдържа информация за 51 висши училища, които обучават студенти по над 600 специалности, разпределени в 52 професионални направления. Системата дава възможност университетите да бъдат сравнявани на базата на 49 индикатори.

Те измерват различни аспекти на учебния процес и на научната дейност, на удовлетвореността на студентите, престижа и реализацията на завършилите го студенти. Новост в рейтинговата система са индикаторите за приноса към осигурителната система и за регионалната значимост на висшите училища.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" има най-много най-добри професионални направления, Алма Матер отново беше начело при предходното представяне на рейтинговата система.  В областта на научните изследвания Софийският университет също е сред челните позиции заедно с Медицинския университет в София, Техническия и Химикотехнологичния.

Първо място в класацията на икономическите специалности си поделят Американският и Софийският университет с равен брой точки. УНСС остава на втора позиция, като от него са излезли над 14 000 икономисти за 5 години, от СУ - 730, а от Американския – 188.

Още по темата
Икономическият ВУЗ има най-висока акредитационна оценка, но завършилите там студенти, получават по-ниски заплати в сравнение с колегите си, които имат диплома от Американския.

За последните пет години 55 000 души са завършили икономика, което е повече от всички студенти, завършили инженерни и природни науки. Броят на математиците е сто пъти по-малък от този на икономистите.

 

При медицината с най-висок резултат е Медицинският университет в София, следван от Медицинския университет във Варна и Медицинския университет в Пловдив.

В направлението „Информатика и компютърни науки“ първи е пак СУ, следван от Американския университет и Нов български университет.

В областта „Комуникационна и компютърна техника“ лидер е Техническият университет в София, следван от Техническия във Варна и Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Първи при правото е Софийският университет, следван от УНСС и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Според данните професионалното направление "Военно дело", което се предлага от три университета у нас, осигурява най-добрата реализация. Там безработицата е почти нулева, а осигурителният доход достига до 1600 лева.

Много висока е и реализацията на завършилите медицина. Всеки втори студент обаче си намира работа в чужбина. Всеки трети студент по медицина у нас пък е чужденец.

"Убеден съм, че чрез рейтинговата система се постига прозрачност на висшето образование, дава се възможност за измерване на качеството в него, системата вече е и основа за политиката на диференцирано финансиране на професионалните направления и на специалностите в университетите", заяви Игнатов. По думите му така, ще се създаде "състезателна среда" между тях.

Според просветния министър българското висше образование трябва да се насочи към всички възрастови групи.

"Включително аз, като свърши този мандат, имам намерение да продължа да уча", заяви Игнатов. Той искал да учи арабска филология, а след това и санскрит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase