Повечето родни лекари са готови да стегнат куфарите за чужбина. Снимка: архив, Reuters

Близо 90% от лекарите в страната не са доволни от реформите в сектора. Това показват предварителните резултати от проучване на международния интернет проект healthgrouper.com.

Само 5% от всички анкетирани лекари са заявили, че са отчасти доволни от реформите в здравеопазването. Нито един от анкетираните не е избрал опцията “много доволен”, а 7,8% от анкетираните нямат мнение.

И лекарите, работещи в държавния сектор, и тези в частния изразяват своето недоволство от реформите в здравеопазването, като разликата в процентите е минимална - 95% в държавните болници и 85% от частните практики.

Почти половината или 47% от всички анкетирани лекари отговарят, че биха променили работното си място. От тях 78,6% обмислят да заминат в чужбина, а 16,5% искат да се прехвърлят от държавния в частния здравен сектор.

Около 5% от анкетираните лекари дори обмислят възможността да променят професията си.

Данните показват, че 4-5 000 лекари от 35 000, работещи в здравната система у нас, обмислят да заминат в чужбина и биха го направили при първа възможност.

Лекарите, които биха искали да работят в чужбина, обикновено са мъже или жени  на възраст между 36-45 год., със завършена специализация, трудов стаж от 10-15 години, практикуващи в държавна болница, недоволни от ниската заплата, липсата на ясно определени работни правила и без авторитет в обществото.

На въпроса: “Бихте ли препоръчали Вашата професия на по-младите си колеги?’’ 44% са заявили отрицателен отговор и са избрали съответните опции на скалата. 29% заявяват, че въобще не биха препоръчали професията лекар.

В изследването са участвали общо 255 лекари, от 55 населени места в България, представители на 54 различни медицински специалности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase