Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Снимка: Impact Press Group

Двама митрополити - Кирил и Йоаникий, са били днес в сградата на Комисията по досиетата, за да прочетат документите от бившата Държавна сигурност за самите себе си, предаде bTV.

“Няма за какво да се извинявам. Аз не съм извършил нищо лошо – никого не съм обидил, никого не съм...Аз съм служил на Българската православна църква", заяви Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Според bTV той е чел досието си в продължение на около час и половина.

Още по темата

“Не съм изпълнявал нищо друго, освен по съвест задълженията си към църквата", увери Кирил. Запитан как точно е служил, като агент ли, владиката отново каза: "Не, като клирик на Църквата. Отричам, че съм изпълнявал някакви заповеди там в изпълнение на когото и да било, освен на Светия синод. Послушание към Светия синод съм имал само".

Йоаникий според архивите е бил агент Кирилиевич. Той обаче също заяви, че съвестта му е чиста и не е давал нито подписи, нито доноси.

Темата за членове на висшия клир с досиета е била обсъждана и на редовното заседание на Светия синод днес, но след неговия край православната църква запази пълно мълчание по въпроса.

На него свещеници от така наречения в миналото "алтернативен синод" са поискали нов Църковно-народен събор да освободи владиците с агентурно минало. Възванието към православните българи е подписано от отец Инокентий.

Миналата седмица комисията по досиетата обяви, че 11 от общо 15 владици от Светия синод имат агентурно минало. Без досиета са само патриарх Максим и митрополитите Гавриил, Николай и Амбросий.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase