Станимир Хасърджиев. Снимка: Архив Булфото

Националната пациентска организация (НПО) до дни ще оповести публично кои са спонсорите й, както изисква Европейският етичен кодекс на пациентските организации.

“Призоваваме и другите колеги да сторят същото, даже и да не са членове на евроструктурите, защото само така можем да гарантираме прозрачност на финансирането и действията си”, заяви пред вестник “Труд” д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО.

Той е категоричен, че така ще се ликвидират и всички съмнения, че дадена организация не изпълнява поръчки на спонсора или прикрития си благодетел.

“На нас не ни е известно например как се финансират останалите три национално представени пациентски организации”, подчерта д-р Хасърджиев. Става дума за Български пациентски форум, част от който е Центърът за защита правата в здравеопазването, Конфедерация “Защита на Здравето” и Българската асоциация за закрила на пациентите.

“Предложението на Хасърджиев е много разумно, защото, когато центърът за правата в здравеопазването се обяви срещу търг за увеличаване на достъпа на онкоболни до модерното изследване с ПЕТ скенера, възникват много въпроси”, коментираха депутати от здравната комисия. Според тях подобна съпротива е доста съмнителна.

В момента у нас пациентските организации се финансират изцяло от фармацевтичните компании.

Правилото в ЕС е, че фармацевтични фирми не могат да дават повече от 25% от парите на такива организации. “Това гарантира независимост и обективност при работа с ЕК и здравните институции”, смята Хасърджиев.

У нас държавата и тази година няма да финансира пациентските организации, а това означава, че те продължават да са под корпоративна зависимост, каза Хасърджиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase