Снимка: БТА

"Днес ни убеждават, че знанието е само стока, че може да го размерваме на метър, да го продаваме на килограм и затова то трябва да е транжирано, опростено, приятно за дъвчене и леко за храносмилане".

Това обяви в словото си за патронния празник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" неговият ректор проф. Иван Илчев.

Той бе категоричен, че знанието създава образа на държавата и българите трябва да се запитаме какъв образ искаме да има нашата държава.

"Днес ни убеждават, че критерий на знанието е само пазарът, няма пазар - няма нужда от знание. Знанието е чарът на непредвидимото, на непредсказуемото. Знанието е и политика, най-успешната, мисля политика", допълни още ректорът на СУ.

Преди началото на тържеството кметът на София Йорданка Фандъкова, ректорът проф. Иван Илчев и Академичният съвет поднесоха цветя и венци пред паметника на Свети Климент Охридски.

В градинката срещу Ректората присъстваха и студентите от движението "Призив", които по-рано протестираха срещу предвиденото повишение на студентските такси с 16 на сто от учебната 2012/2013 година. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase