Снимка: Булфото

Едва 6% от работещите българи спортуват активно. Това показва социологическо проучване на MBMD, поръчано от Министерството на физическото възпитание и спорта. За сравнение техният брой преди години е достигал почти 45%.

За сметка на малкия брой спортуващи над 45% от трудоспособното население на България пуши, 40% употребяват алкохол, а 20% употребяват сол над нормалното количество.

Българите в активна възраст изминават средно по 3 километра и 870 метра на ден, но повече от половината от анкетираните прекарват свободното си време в пасивна почивка.

Едва 39% от сънародниците ни са с нормално съотношение между ръст и тегло и нямат проблеми с излишни килограми.

За сметка на това 34% от българите са с наднормено тегло, 21% страдат от затлъстяване, а 2%  имат изключително големи проблеми с огромното си тегло.

Според изследването 4% от анкетираните са с тегло под нормата.

Поради тази причина Министерството на физическото възпитание и спорта стартира „Дни на отворените врати” на спортни обекти в големите градове на България.

Инициативата е част от проекта „Никога не е късно за ново начало”, който се изпълнява от спортното министерство с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

"С този проект искаме да покажем, че спортът е чудо, което може да направи личността по-трудоспособна", обяви министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков.

Благодарение на проекта всички желаещи ще имат възможност напълно безплатно да посетят общо 28 избрани спортни зали и комплекси и да изберат предпочитания от тях спорт.

До края на месец февруари 2012 г. всеки обект ще бъде отворен по 150 часа по предварително зададен график.

Футбол, волейбол, баскетбол, лека атлетика, хандбал, шорттрек, фигурно пързаляне, тенис на маса, фитнес, спортни танци, бокс, фехтовка, аеробика, тенис, мини-голф, бадмингтон и вдигане на тежести са само част от спортовете, които всеки желаещ ще може да практикува в рамките на кампанията на спортното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase