Гълъбин Боевски. Снимка: Булфото

Министерството на външните работи (МВнР) е получило официално потвърждение за ареста на Гълъбин Боевски.

Олимпийският ни шампион по вдигане на тежести е задържан с 9 килограма кокаин, потвърдиха от ведомството пред Dnes.bg. Първоначално бе съобщено, че в багажа му са открити 2 кг от наркотика.

Кокаинът е намерен в куфарите на Боевски при опит да напусне страната през летище Гуарульос в Сао Паулo.

МВнР ще осигури на бившия спортист правна помощ.

„Това, което правим, е да осигурим на г-н Боевски възможност да си избере адвокат. Имаме списък с адвокати, които ще му предложим и ще му окажем всякакво съдействие, тъй като бразилските власти започват съдебен процес срещу него“, съобщиха от кабинета на говорителя на МВнР.

Оттам поясниха, че очакват да имат повече информация по случая следобед заради голямата часова разлика с Бразилия.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата все още няма официална информация за задържането на Боевски. Това каза главният прокурор Борис Велчев преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

Обвинител №1 поясни, че Софийската градска прокуратура е компетентна да образува досъдебно производство, но трябва да бъде сезирана официално чрез дипломатическото ни представителство в Бразилия.

Гълъбин Боевски бе задържан снощи на летището в Сао Паулo, когато се е прибирал към България с дъщеря си, която участвала в международен тенис турнир.

Още по темата

Това не е първият скандал около бившия спортист. Той бе хващан два пъти с допинг, като вторият път през 2003 година прекрати спортната му кариера.

През 2008 година името му отново влезе в новините, след като синът му Пол се самонарани със собствения си газов пистолет, който донесъл в училище. След инцидента Боевски, който по това време бе общински съветник от листата на ГЕРБ в София, подаде оставка от СОС.

Седмица след инцидента членството му в партията бе прекратено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase