Общ преглед
 

 

Огромна статуя на Ленин, бюстове на лидери от съветската епоха и екзалтиран пролетариат: тази седмица комунизмът се завърна в България... но само в музея, пише АФП.

Две десетилетия след колапса на СССР, когато гладни стачници искаха махането на всички пропагандни статуи, червени петолъчки и емблемата със сърпа и чука, властите в България ги възкресиха чрез откриването на първия в страната Музей на социалистическото изкуство.

Още по темата

Извадени от мазета и складове, 60 картини и 25 статуи вътре в музея, плюс 77 огромни скулптури в градината възхваляват комунистическия режим, продължил 45 г., преди да се сгромоляса през 1989 г.

Експозицията е разположена на общо 7500 кв. м, като вътрешната изложбена площ е 550 кв. м.

Някои от творбите са наистина гигантски – скулптури на първия български комунистически лидер Георги Димитров, мавзолеят, с чиято мумия бе взривен през 1999 г., бронзови бюстове на Ленин, както и множество по-малки на диктатора Тодор Живков, управлявал най-дълго.

АФП отбелязва и скандала с паметника на Съветската армия в центъра на София, който това лято бе превърнат в образец на поп културата от анонимни артисти – съветските воини бяха преобразени в Супермен, Капитан Америка, клоуна Роналд Макдоналд и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase