“Надявам се, че в повечето браншове синдикатите и работодателите ще постигнат споразумение за размера на осигурителните прагове до края на септември”, заяви във Враца министър Тотю Младенов.

Така той отговори на въпрос за притесненията, че увеличаването им ще доведе до ръст на безработицата и нови затруднения за бизнеса.

Младенов уточни, че преговорите по браншове между синдикати и работодатели продължават и в момента.

“Постигнати са договори между социалните партньори в над 20 бранша, като в 16 ще има увеличение в осигурителните прагове, а в 4 е договорено да няма повишаване”, допълни министърът.

Според него синдикатите и работодателите са имали достатъчно време да преговарят. Следващите им срещи ще бъдат на 20 и 27 септември.

"Двете страни би трябвало да положат усилия да се договорят сами какви да бъдат праговете за осигуряване през следващата година, които да залегнат в бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г., не да ги налагаме административно", коментира Тотю Младенов.

Именно постигнатите споразумения ще бъдат взети предвид при формирането на бюджет 2012, допълни той.

Социалният министър съобщи, че в края на септември стартира схема по програмата за подобряване на условията на труд с обща стойност 70 млн. лв.

По нея предприятията могат да кандидатстват с проекти с максимален размер 400 000 лева.

В условията на пазарна икономика не може да се създава държавен фонд за изплащане на забавени заплати, коментира още министър Младенов.

Той припомни, че има Гаранционен фонд на вземанията на работниците и служителите във фалирали предприятия, в който има почти 200 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase