Блокирани руски туристи в Бургас. Снимка: Булфото

„България Ер" категорично не може да изпълнява полети с клиенти на Алма тур заради натрупани дългове от 3,6 млн. евро.

Това се казва в съобщение на авиокомпанията, след като заради неуредени финансови отношения с туроператора стотици чужди туристи останаха блокирани с дни във Варна и Бургас.

"България Ер" няма право за сметка на "Алма тур" да допусне нарушение на графика на всекидневните си плащания за доставка на гориво, летищно обслужване и други, се казва още в становището на компанията.

В случай на безвъзмездно финансиране на дейността на „Алма Тур” от страна на „България Ер”, при създалата се ситуация, авиокомпанията ще подложи на риск изпълнението на останалите редовни и чартърни полети не само до Руската Федерация, но и по другите дестинации по които лети, смятат от компанията.

Авиокомпанията мотивира отказа си да превози блокираните в Бургас и Варна руски летовници и с проблемни банкови кредити на групата "Алма тур" за повече от 26 милиона евро.

Още по темата

Сериозни притеснения пред авиокомпанията предизвикват "съществуващи проблеми с обслужването на кредити на групата "Алма тур" към български банки във високия летен сезон: кредит в размер на 8 милиона долара за финансиране на авиационна дейност; кредит в размер на 18 милиона евро за хотелска дейност.

За натрупания дълг от над 3.6 милиона евро от „Алма Тур”, авиокомпания „България Ер” заявява, че събирането на това вземане е въпрос на предприети правни действия, като окончателното решение ще бъде взето от компетентния съд.

„България Ер" продължава да изпълнява 18 редовни полета между Варна/ Бургас и съответно Москва – Санкт Петербург, съобщават от превозвача.

Във връзка със създалата се ситуация с непревозените клиенти на Алма тур обаче авиопревозвачът категорично заявява, че въпросът трябва да бъде отнесен към туристическата компания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase