Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Медицински сестри от Източна Европа, работещи във Великобритания, излагат пациентите
на опасност, тъй като не могат да говорят правилно английски. За това предупреди британски топ лекар, цитиран от таблоида Дейли мейл.

Професорът в Империъл колидж в Лондон Лорд Уинстън  заявява, че е особено обезпокоен от медицинските сестри от Румъния и България, които „имат ограничени комуникационни умения, дори на родния си език“.

Лекарят изтъква, че те са обучавани по коренно различен начин от британските си колеги и
нямат навика да говорят със своите пациенти и с лекарите.

Съгласно европейско законодателство британските власти нямат право да изпитват медицинските сестри, идващи от други страни в ЕС, нито за езиковите им способности, нито за професионалните им умения. Смята се, че такива тестове биха ограничили правото на свободно движение на работната сила в Европейския съюз.

Говорителката на опозиционната Лейбъристка партия за здравеопазването баронеса Торнтън заяви, цитирана от таблоида "Сън", че правото на свободно движение на работната сила не бива да има предимство пред безопасността на пациентите, съобщи БТА.

По данни на британските власти 22 060 или 10% от лекарите, които имат право да практикуват в страната, са от държави от Европейското икономическо пространство. Сред тях са 1862 доктори, които са получили професионална квалификация в Румъния, и 722 – в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase