Снимка: Министерство на спорта

Повече от половината българи в трудоспособна възраст не спортуват, показва социологическо изследване на Министерството на физическото възпитание и спорта сред 1200 граждани в страната.

Проучването е част от проекта "Никога не е късно за ново начало", финансиран с над 3,4 млн. лв. по ОП "Регионално развитие".

При младежите до 25 г. не спортува всеки трети, от 26 до 35 г. – всеки втори, като с възрастта процентът на неспортуващите се увеличава.

Като цяло българите знаят, че трябва да са физически по-активни, но не проявяват нужното усилие за това. Целта на проекта е да се мотивират хората, като им се покаже колко е важно да се движат, за да са здрави, посочват от Министерството.

35% от анкетираните признават, че никога не са полагали усилия да поддържат добра физическа форма.

Данните показват, че делът на неспортуващите, които и на работното място обездвижените са около 62%.

Приблизително 59% от хората, които седят през поне 3/4 от работното си време, не се занимават с никакви спортни упражнения извън работа.

Едва 39% от хората между 15 и 65 г. се опитват да спортуват, ходят пеша или друго физическо натоварване. От тях само 13% спортуват активно.

Това са предимно млади хора до 35 години, с висше образование. При спортуващите мъжете са с 10 на сто повече от жените.

Спортното министерство е започнало и втората част от проекта, а именно Национално представително изследване на физическата дееспособност на населението.

В проучването се анкетират общо 1600 души, които са разпределени в три групи изследвания. 800 души в трудоспособна възраст, 300 служители със специфичен риск за здравето и намалена двигателна способност (например с високо наднормено тегло, хипертония), 500 работници със силно намалена двигателна дейност на работното място.

Целта е да се установят основните групи от населението с най-висок риск за здравето заради обездвижване.

По време на кампаниите спортното министерство ще организира дни на отворените врати за безплатно ползване на спортни обекти и съоръжения в цялата страна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase