Транспортният министър Ивайло Московски Снимка: Министерство на транспорта

Въвеждането на електронни листовки на теоретичните изпити за шофьорска книжка предвиждат от транспортното министерство.

"Така ще се постигне ограничаване на възможността за манипулиране на резултатите от теоретичните изпити", каза министър Ивайло Московски.

"Системата ще визуализира въпросите на монитор. Кандидатите ще посочват верните отговори с помощта на тъч скрийн, мишка или клавиатура", разясни Московски. 

Системата ще отчита времето за решаване на листовката, тя ще оценява сама решените тестове, а кандидатите  ще могат сами да проверят грешните си отговори.

Досегашните 60 въпроса са сведени в новия вариант на листовката до 45. В  зависимост от трудността на въпросите те ще носят от 1 до 3  точки, а положителна оценка ще се дава при 90% верни отговори.

Въпросите освен това ще имат от 2 до 4 различни отговора, от които верните ще са два, три или всички, обясни министърът.

Тестовете ще се отпечатват само в един екземпляр, а комбинациите от въпроси в различните тестове няма  да се повтарят, предупреди Московски.

Освен това всеки тест ще бъде запечатан в индивидуален плик със стикер на мястото на печата. Верните отговори ще се пазят в системата и няма да бъдат визуализирани.

Получените резултати ще се нанасят автоматично в информационната система в  "Автомобилна администрация" в реално време. Електронните тестове обаче няма се въведат изведнъж и ще се наложи преходен период.

Другата мярка, която обмисля транспортното ведомство, е нова процедура за контрол при периодичните технически прегледи.

Тя ще включва заснемане и документиране на извършвания преглед, въвеждане на информационна система за електронно регистриране на извършените периодични прегледи и наблюдение на техническите прегледи в реално време.

„Очакваният ефект е по-висока ефективност на контрола в пункта, намаляване на грешките на проверяващите при установяване на нарушенията и гарантиране на присъствие на превозното средство в пункта”, обяви Ивайло Московски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase