Снимка: Dnes.bg

Неформална група от млади роми бойкотираха днешната конференция на високо равнище "Приносът на фондовете на Европейския съюз към интеграцията на ромите", организирана от Европейската комисия в София.

С тениски и постери "Europe, stop funding Roma exclusion" (Европа, спри парите за ромското изключване), с вдигане на червени картони и с освиркване на вътрешния министър Цветанов и еврокомисар Ласло Андор, те изразиха своя протест срещу "неефективната политика, довела до задълбочаване на изключването на ромите и засилването на етническото напрежение в България".

Ромите питат къде са 70 милиона (70 485 175,00) евро, които Брюксел отпуснал на българските правителства за "ромска интеграция" по предприсъединителната програма ФАР в периода 1999-2007 г. и къде са милионите евро, които настоящото българско правителство продължава да получава по структурните фондове за "социално включване".

Според недоволните роми скъпоструващите конференции не са начин за решаване на ромските проблеми.

Техните изчисления показват, че със средствата, похарчени за тези конференции, би могъл да бъде решен конкретен проблем, като например изграждане на инфраструктурата на кв. Факултета, София (над 40 000 жители), където в 21-ви век нямало течаща вода, канализация и обществен транспорт.   

Затова ромите настояват Европейската сметна палата да извърши цялостен одит на изразходваните от българските правителства средства за ромска интеграция до настоящия момент и да отправи съответни препоръки към българското правителство.

Те искат още Европейската комисия да спре средствата за "ромско включване" по оперативните програми за България до приключването на одита и обявяването на резултатите от него с конкретни препоръки за промяна на правителствената политиката.

По време на конференцията пък вътрешният министър Цветан Цветанов посочи, че повече от всякога се нуждаем от реални политики, които да бъдат реализирани за интеграцията на ромите.

Според МВР шефа първо трябва да се промени поведението и манталитета на българите като отношение към ромите и изрази съжаление, че в момента в обществото битува негативната нагласа към ромите и тяхното поведение и култура.

Вътрешният министър посочи, че както останалите държави в ЕС така и България е длъжна да разработи национална стратегия за интеграция на ромите. Той добави, че през последните двайсет години държавата не е инвестирала достатъчно в образованието, здравето и нормалните жилищни условия на ромите.

С помощта на неправителствения сектор трябва да показваме добрите практики и модели на интеграцията на ромите. Трябва да покажем ромите, които са успели да се образоват, отбеляза министър Цветанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase