Снимка: Архив Булфото

Официално Българската стопанска камара (БСК) ще представи позицията си по ръста на минималната заплата след обсъждане в Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

От камарата изразиха позицията си по предстоящото увеличение на минималната работна заплата в съобщение, публикувано на сайта им.

Преди да решат от БСК искат да се запознаят с последните данни за ръста на производителността на труда и средната заплата, като аргументи на правителството за предлаганото увеличение.

Те държат да се информират за прогнозите за приходната част на бюджета и разчетите за бюджетните разходи във връзка с това увеличение, включително разходите, вследствие индексирането на всички плащания, обвързани с нивото на минималната заплата.

От камарата искат актуализацията на минималната заплата да е част от процедурата по приемането на държавния бюджет и бюджетите на социалните фондове за следващата календарна година, т.е. увеличението да стане от 1 януари 2012 г. 

Още по темата

Основен ориентир за тази актуализация трябва да е таван от около 40 на сто спрямо средната заплата, достигната към 31 юни 2011 г., обясняват от камарата.

Специфичните й размери на секторно и фирмено ниво могат да бъдат променяни през цялата година на основата на колективното трудоводоговаряне, информира БТА.

Социалните партьори все още не са видели разчетите на финансовото министерство, които трябва да са готови до 15 юни.

Процедурата за увеличение на минималната работна заплата изисква преди да влезе в Министерски съвет, решението да бъде ратифицирано от НСТС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase