Снимка: Dnes.bg

„Било е страшно клане, или са били потурчвани, или са им режели главата”! , разказа пред Dnes.bg 80-годишната Здравка Клинчева от град Батак. Нейният дядо е бил обезглавен от турците по време на Априлската епопея през 1876 година. Хората от балканското градче и до днес разказват за ужаса на Баташкото клане.

По думите на баба Цветана, едва ли днес някой младеж би си дал главата заради вярата.
„Турците са били запалили цяло училище с 200 девойки, възрастните плачем и до днес”, споделя през сълзи Цветана Ланджева. Близките на загиналите разказват още как турците са изнасилвали жените наред и са убивали бременните по време на епопеята.

Тази сутрин в Батак започнаха тридневните тържества по повод Деня на Баташките мъченици. В града почитат паметта на всички 5000 души, загинали за свободата на България и канонизирани за светци преди месец и половина. Тази сутрин църкавата Света Неделя, където се намира костницата на Батак, беше тържествено осветена от пловдивския митрополит Николай и епископа на полската православна църква Григогорий.

До днес костницата, в която се съхраняват мощите на канонизираните за светци мъченици, беше исторически паметник. След освещаването през деня, в нея вече могат да се служат тържествени молебени.
„В днешно време не всеки българин може да оцени свободата, за която са загинали предците ни.”, смята учителят по история Мария Симеонова. 

Още по темата
 „Сега се надяваме в града да започнат да идват повече туристи, защото туризмът е основният поминък на населението”, обясни пред Dnes.bg кметът на Батак Петър Паунов.
Всъщото време местният общински съвет забрани политическите прояви и шествията на симпатизанти на различни партии по време на  тридневните тържества.

В понеделник вечер с литийно шествие, водено от 30 митрополити, Батак ще посрещне иконата на Баташките мъченици. Кулминацията на тържествата ще бъде във вторник, когато Българската православна църква за първи път ще отбележи Деня на Баташките мъченици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase