Снимка: Булфото

Гражданите на Ирландия и Норвегия отделят най-много средства за култура, докато гражданите на Румъния, България и Турция - най-малко.

Това става ясно от публикувано проучване на европейската статистическа служба Евростат.

В България, Турция и Унгария е регистрирано увеличение на бюджета, предназначен за закупуването на книги.

Румънците, българите и турците обаче не са склонни да похарчат и една стотинка за музей, става ясно от проучването на Евростат, цитирано от БТА.

Румънците също така не са склонни да харчат пари за музикални инструменти, докато българите и турците отделят средства за това.

Според данните на европейската статистическа служба през изминалата година България, заедно с Малта и Кипър, е страната, която е изнесла най-малко културни дейности в чужбина.

За тази дейност Германия е отделила 4,3 млрд. евро, Франция 2,3 млрд. евро, а Полша около 500 млн. евро. Дори и една малка Унгария е отделила 76 млн. евро.

За сравнение в края на месец септември миналата година стана ясно, че българското правителство е отделило за бюджета на министерството на културата около 80 млн. лева, а за подслушване на граждани над 100 млн. лева.

От гражданите на ЕС холандците отделят най-малко средства за телевизия (1,8 процента от културния бюджет), а гърците пък отделят най-много средства за закупуването на книги.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase