Снимка: Getty Images/Guliver Photos

България е получила рекордните 2,32 млрд. евро от Европейския съюз и българи, живеещи в чужбина за последните 12 месеца, показват изчисления на Investor.bg, базирани на данни на БНБ към 31 януари 2011 г.

Като се приспаднат членският ни внос в ЕС, който е около 400 млн. евро годишно, вноската в програмата JEREMIE в размер на 199 млн. евро и някои други разходи, нетният ефект е рекордните 1,69 млрд. евро за 12-те месеца до 31 януари 2011 г.

Нетните приходи от ЕС за последните 12 месеца са 981,8 млн. евро, а нетните приходи от българи, живеещи в чужбина, са 708,4 млн. евро. За първи път през 2010 г. на нетна база получаваме повече от еврофондовете, отколкото от българите, работещи в чужбина. Преди това трудещите се в чужбина генерираха повече пари от еврочленството ни.

Общо получените от ЕС средства са 1,6 млрд. лв., а от българите, живеещи в чужбина, са дошли 715 млн. евро за последните 12 месеца.

В момента с европейски средства се работи по магистралите Тракия и Люлин, по разширението на столичното метро, довършване на разширението на южната дъга на околовръстния път в София, рехабилитацията на ж.п. линията Пловдив-Бургас, строежа на Дунав мост 2 и други.

За земеделската 2010-2011 г. евросубсидията на площ е 18 лв./дка, което разпределено върху около 30 млн. дка, формира приходи от 540 млн. лв., или 276 млн. евро за България.

Вече са стартирани процедури за избор на строител на 2 лота от автомагистрала Марица и на един от АМ Струма, като предстои старта на още една процедура за АМ Струма.

Наскоро са подадени и водни проекти на стойност около 300 млн. лева, като предстои подаването на нови.

Софарма АД ще получи безвъзмездно 4 млн. лв. европари, като общо пет публични дружества ще получат 15 млн. лв. по проекти от „Технологична модернизация в големи предприятия” по ОП Конкурентоспособност.

Анонсирано е и разширение на столичното метро до Летище София.

Всички тези проекти ще са катализатор на усвояването на еврофондове през 2011 г. и 2012 г.

Още икономика и политика

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase