Снимка: Булфото

Правителството възложи на трима министри – на финансите, на икономиката и на транспорта, да извършат анализ и да предложат действия, които да сведат до минимум негативното влияние от увеличените цени на горивата.

Решението за този съвет е взето след доклад на министър Александър Цветков заради поскъпналия дизел.

Само преди дни Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите започнаха проверка за наличието на картелно споразумение при определянето на крайните цени на горивата.

Още по темата
От началото на годината цените на суровия петрол и готовите горива на международните пазари са отбелязали скок от 23 на сто. В същото време повишението на цената на дизеловото гориво в България е в рамките на 12%, но изцяло за сметка на намаляване на търговската печалба, съобщават в писмо до медиите от „Лукойл”.

В него пише още, че в почти целия ЕС (с изключение на Швеция) дизеловото гориво без акциз и ДДС е по-скъпо от бензин А95.

Поради социалните функции на дизеловото гориво обаче повечето европейски страни са възприели такава данъчна политика, че след данъчно облагане крайната цена на бензина става по-висока от тази на дизела.

От нефтената компания допълват, че у нас почти половината от крайната цена на горивата (40–46%) се формира от държавни вземания – ДДС и акцизи.

"Тази тенденция може да се промени само чрез промяна в данъчната политика", твърдят от "Лукойл".

В същото време обаче продължава да зрее общественото недоволство срещу високите цени на горивата.

Поне 20 000 души в цялата страна ще се включат в гражданския протест, обяви Ирмена Кръстева, координатор на шествието в столицата.

То ще се проведе в неделя, 13 март, от 13,00 часа в цялата страна.

Протестиращите ще се съберат при Кино "Арена Запад", като шествието им ще стигне до площад „Народно събрание”.

Ето какви са цените на горивата в целия ЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase