Сблъсъци между полиция и фенове по време на вечното дерби Снимка: Булфото

До десет дни ще се предложат законодателни промени срещу футболното хулиганство, разработени от БФС, Столичната община, МВР и Министерството на спорта.

Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"Констатацията е, че не са малко случаите, в които агресията на футболни фенове е от непълнолетни лица. Трябва да се въведе общественополезният труд като мярка за нарушителите на реда по време на мачове", смята вътрешният министър.

От СДВР уточниха, че вече затягат контрола преди началото на футболни срещи. Мерките предвиждат и възможност при пропускателния режим да се използват дрегер за фенове, които видимо са в нетрезво състояние и тестове за наркотици за такива с неадекватно поведение.

"Не мога да допусна няколкостотин футболни екстремисти да потрошат града, да създадат неудобство на хората в градския транспорт и след това всички хора да плащат", категорична беше кметицата на София Йорданка Фандъкова.

Щетите за общината след мача Левски–ЦСКА са 1200 лв. за транспортна инфраструктура, 3400 лева за потрошени автобуси и трамваи и около 1200 лева за потрошени кошчета за боклук.

Още по темата

"Софиянци няма да платят за тези безобразия", отсече Фандъкова. Общината ще удържи депозита от 5000 лева, даден от организаторите на мача.

Шествията на футболните агитки ще бъдат ограничени само в рамките на стадиона в радиус от 500 метра, допълни столичната кметица. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase