Снимка: Булфото

Близо 906 000 лева обществени пари е похарчила държавата за обезщетяване на потърпевшите от полицейски безчинства.

Това показват данните от анализа на Българския хелзинкски комитет (БХК) на всички решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), свързани с полицейската бруталност в България.

Данните бяха представени на провелата се днес в София кръгла маса "Полицейското насилие в България: стоп сега!"

Анализът на осъдителните решения за полицейска бруталност срещу България показва, че:

За 12 години (между 1998 г. и 2010 г.) ЕСПЧ е произнесъл 27 осъдителни решения срещу България по 26 дела за полицейско насилие. По 9 от делата е причинена смърт.

По 16 дела насилието е и мъчение или нечовешко, унизително третиране. Жертвите са общо 20 души. По 3 от делата полицията е отказала на жертвите си животоспасяваща медицинска помощ.

Повечето от жертвите са много млади – три са деца на 14 г. и на 17 г., 16 са младежи на възраст между 19 и 29 г., четирима са млади хора между 30 и 36 г. В три случая жертвите са възрастни хора (72, 67 и 62 г.).

Делът на ромите сред жертвите е несъразмерно голям. Те са общо 11 души или повече от една трета от всичките 31 души.

Разследването по делата е неадекватно според ЕСПЧ. С други думи, полицаите са безнаказани, а гражданите - беззащитни.

Няма нито един ефективно осъден полицай за случаите на полицейско насилие, решени досега от Съда. В единствения случай, в който полицаи-насилници въобще са осъдени, те получават условни присъди, и то за минималното наказание, предвидено от закона.

Във втория случай, в който полицаи въобще са дадени на съд, Върховният касационен съд ги оправдава за побоя, който нанасят на 14-годишно дете, погрешно взето от тях за "извършител".

В третия случай, в който обвиняеми полицаи са дадени на съд, докато властите протакат производството, давността изтича и то е прекратено.

В четвъртия случай на внесени обвинителни актове военният съд отказва да гледа делото и два пъти го връща на прокуратурата на основания, които Съдът намира за невалидни.

В никой друг от случаите, решени досега от Съда, прокуратурата не внася обвинение срещу полицай-насилник в съда.

Целта на кръглата маса, организирана от Български хелзинкски комитет, с партньори Асоциация за европейска интеграция и права на човека и Български адвокати за правата на човека, e да бъде началото на разговор, който в крайна сметка да доведе до промяна на закона – сега той позволява на полицията да употребява сила и оръжие, без това да е абсолютно необходимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase