Снимка: Булфото

Хляб, произведен по държавен стандарт, ще се наложи на пазара само ако има интерес от клиентите. Такъв тип хляб, замесен без коректори, няма да има толкова добър търговски вид, но ще бъде по-здравословен.

Това коментира председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добричко Тошко Няголов по повод намерението да бъде въведен държавен стандарт за три вида масов хляб.

Без набухватели и при по-ниско съдържание на глутен, типовият хляб ще бъде по-безформен, по-клисав, но без съмнение по-полезен за диабетно болни, поясни председателят на браншовата организация.

Още по темата

Той добави, че за да гарантират стандарта на хляба, хлебопроизводителите трябва да са сигурни в чистотата на брашната, в противен случай лабораториите лесно ще хванат примесите в крайния продукт.

Няголов не се ангажира каква би била цената на хляба, произведен по държавен стандарт, но припомни, че близо 50 на сто от стойността на продукта се формира от "етикета" на брашното.

Ако брашното, произведено по държавен стандарт, поскъпне, ще поскъпне и хлябът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase