Снимка: Български антарктически институт

Групата на проф. Христо Пимпирев след множество премеждия най-сетне се добра с испанския кораб „Лас Палмас” до Българската Антарктическа база „Св. Кл. Охридски" на остров Ливингстън, съобщиха от Българския антарктически институт.

След като прелетя с бразилски военен самолет от чилийското пристанище „Пунта Аренас“ до съседния ни остров Кинг Джордж, групата е била приютена в чилийската база „Проф. Хулио Ескудеро”, докато изчака „Лас Палмас”.

Базата е била пренаселена и полярниците ни са спали два дни, увити в спални чували на пода в едно от сервизните помещения.

Силна буря в пролива Дрейк допълнително забавя испанския кораб. След качването на групата по пътя за базата „Лас Палмас” след 10 часа плаване временно се укрива от бурята на остров Дисепшън.

От втората испанска база „Габриел де Кастилия”, която е на този остров, към групата на професора се присъединяват учени от САЩ и Португалия.

Поредното забавяне допълнително се наслагва към изоставането на графика и изнервя учените. По думите на проф. Пимпирев, който информира по сателитния телефон, ще се налага да работят по 12-15 часа на ден, за да изпълнят програмата.

В началото на февруари се очаква базата ни да бъде посетена от няколко чилийски министри и президента на  COMNAP (организацията, координираща дейностите на различните държави в Антарктида). Възможно е и кратко гостуване на президентите на Чили и Еквадор, които ще посетят района.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase