Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Жестоки изтезания се правят редовно в Медицинския университет в Пловдив. За това алармираха студенти от висшето учебно заведение. Те са изпратили сигнал до Министерството на земеделието и храните, Националната ветеринарномедицинска служба и различни неправителствени организации заради нехуманното отношение към животните.

В сигнала студентите описват как четирите лапи на зайчетата се връзват в средата на стаята, а за врата им се закачат датчици, които отчитат пулса и други жизнени показатели. После задните лапи на зайчето се удрят с чук за пържоли, за да се измери нивото на болка и шок у животното. По преценка на преподавателя може да се направи и дисекция на заека, твърдят студентите.

Опитите се правели в катедрите „Патофизиология” и „Физиология”, където се обучават бъдещите медици.

От ръководството на Медицинския университет не отрекоха пред Dnes.bg за опитите, но уточниха, че те се правят със специално отглеждани за целта животни. Оттам поясниха, че се правят и опити с лабораторни мишки.

„Ако студентите не искат да гледат подобни опити, не е трябвало да записват при нас”, заявяват от ръководството на университета.

Студенти, пожелали анонимност, разкриха пред Dnes.bq, че преди години са правени опити дори с кучета и котки, но това било забранено, защото подобни експерименти с такива животни вече се считат за нехуманни.

„Сега в часовете се правят опити със зайци, жаби и мишки, ако ги няма, трудно ще можем да изучим учебния материал”, смятат възпитаници на Медицинския университет, които не са подкрепили сигнала на колегите си до различните институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase