Снимка: Булфото

Поне 100 000 подкупа на равнище "Пътна полиция" се дават годишно в страната според различни проучвания.

Това съобщи Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията при представянето на резултатите от първото системно изследване на връзките и взаимодействието между организираната престъпност и корупцията като инструмент за действие в Европейския съюз.

"Корупцията в полицията е един от рисковете, който трябва да бъде на постоянното внимание на ръководството на МВР", посочи Безлов.

Според него трябва да се работи по разследвания, които да намалят този брой на първо време на поне 80 000.

Тихомир Безлов даде пример със случай миналата година, когато е имало период, в който масово полицаите отказвали да вземат подкупи, заради изтекла информация за вътрешна проверка.

Една от добрите практики в Евросъюза показва, че подкупите, давани на катаджии, са намалели в пъти, когато е прекратена практиката пътни полицаи да спират коли по магистралите.

Изследването разделя страните членки на ЕС в седем групи в зависимост от степента на уязвимостта им от корупционен натиск на организираната престъпност и способността на институциите да се справят с него.

В първата група – на страните, които се справят успешно, попадат Дания, Финландия и Швеция.

България дели място в последната група с Полша и Румъния. В тези страни организираната престъпност най-активно използва корупцията, а противодействието от страна на институциите е най-слабо.

У нас границата между легалната и сивата икономика е далеч по-размита от тази в повечето държави в ЕС, посочи в анализа си Тихомир Безлов.

Организираната престъпност, натрупала богатства от наркотици, контрабанда и проституция, е в симбиоза с корпорации и групи, които притежават приватизираните държавни активи.

"Подобно съдружие е в състояние да трансформира натрупаното богатство в политическа и административна власт", отбеляза той.

Най-мощният инструмент за въздействие от страна на организираната престъпност в ЕС е политическата корупция, а криминалните групировки упражняват най-силен натиск върху полицията и местната власт, подчерта Тихомир Безлов.

По думите му основната цел на полицейската корупция е снабдяването с информация за започнали разследвания, за възпрепятстване на досъдебни производства или компрометиране на бизнесконкуренти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase