Снимка: Булфото

Удвояване на часовете по теория при шофьорските курсове от 40 на 80 и цена на обучението от 350 лева предлагат от Българския автомобилен съюз.

"Предвидените по наредба минимални 40 часа теория са изключително малко, за да може бъдещият шофьор да разбере основите и смисъла на Закона за движението по пътищата“, посочи председателят на общото събрание на съюза Борис Гаврилов.

Според него слабата теоретична подготовка на водачите е причина за покачването през последните 15 години на катастрофите на пътя.

„Към 2010 г. ранените участници в движението са 10 хиляди, като в повечето случаи вината се хвърля върху неопитните млади шофьори“, коментира Гаврилов.

БАС предлага кормуването да остане 31 часа, както е досега, но да се върне обучението на полигон, снабден с всичко необходимо за усвояване на тънкостите на маневриране в натоварен градски трафик.

Съюзът е предвидил общо шест зали и офиси за теоретично обучение с обща площ повече от 400 кв.м.

От пролетта на 2011 г. курсистите ще бъдат обучавани на десет чисто нови автомобила, като до края на годината се очаква те да станат 100, добавиха от БАС.

Цената на курса за бъдещи шофьори категория В ще е 350 лева.

„Искаме да върнем практиката в обучението на младите шофьори отпреди 20 години", обясни още Борис Гаврилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase