Снимка: БГНЕС

Прокуратурата ще образува дела за всички 238 смъртни случая в домовете за деца с увреждания в цялата страна. Това стана ясно на съвместен семинар на прокуратурата, Българския хелзинкски комитет, лекари и експерти в Цигов чарк, предаде Дарик радио.

При съвместната проверка на прокуратурата и Хелзинкския комитет в 26-те дома за деца с увреждания в страната бяха констатирани 238 случая на детска смъртност.

За 166 от тях обаче прокуратурата не е била уведомена и за тях липсва документация. За част от тях вече са образувани разследвания в 18 прокуратури в страната, на чиято територия са домовете.

„Ще се възобновят и тези 72 прекратени производства или такива, за които има отказ да се образува, и смъртта на децата ще се разследва пълно и детайлно", обясни зам. главният прокурор Галина Тонева.

Още по темата

За една част от случаите ще се поиска и ексхумация, ако смъртта е причинена от травми. В повечето случаи обаче ексхумацията няма да помогне, защото смъртта на децата е от преди години и причината са други заболявания.

„Още при предишната проверка в домовете за деца, лишени от родителски грижи през 2008 г. върховна административна прокуратура са закрити пет дома, а в процес на закриване е и още един - в Криводол", съобщи прокурор Малина Ачкаканова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase