Снимка: БГНЕС

"Не така, моето момиче, тепърва има да те щипят". Така депутатът от БСП Петър Курумбашев коментира изявлението на премиера Бойко Борисов, че ще подаде оставка, ако бъдат организирани протести срещу правителството.

Припомняме, че премиерът каза това в интервю пред Сашо Диков за Канал 3.

"При стачка си подавам оставката. Аз толкова мога. Давам всичко от себе си – от сутрин до вечер, дадох си здравето и нервите. Щом не ни харесвате, викате си Станишев, Доган и си ви дооправят. Толкова! Полагам огромни усилия, повече от това не мога. Толкоз мога!", сопна се Борисов.

Днес червеният Курумбашев се беше подготвил с няколко духовити фрази по отношение на премиерската позиция.

"Какъв голям мъж, а пък плаче!", възкликна  той. И даде пример – протести има в цяла Европа – вчера в Словения, днес в Брюксел. Това означава ли, че Барозу трябва да подаде оставка?", реторично попита червеното острие. "Какво да кажем за Папандреу? Има ли стачка в Гърция?", допълни той.

Петър Курумбашев подчерта, че българският народ е избрал Борисов, за да управлява, а не да бяга от отговорност. Освен това премиерът говори за оставка, след като е изхарчил 4 милиарда от завещания му от предишното правителство фискален резерв.

Опозиционният депутат си позволи да даде още един съвет на премиера – да уволни здравния си министър. И тук с подготвена "цветна" реплика: 

"Ако господин Борисов съвсем скоро не уволни госпожа Борисова, тя ще го уволни него". Курумбашев се интересува дали мнозинството ще участва в дебата по вота на недоверие, или ще напусне залата, каквато заявка даде преди време Бойко Борисов.

Колегите на Курумбашев от БСП – Меглена Плугчиева и Явор Гечев, пък поискаха оставката на шефката на фонд "Земеделие" Калина Илиева. Гечев подчерта, че прокуратурата вече официално проверява младата директорка за злоупотреби за 150 милиона евро по програмата САПАРД.

Бившият министър за еврофондовете Плугчиева съобщи, че заради грешки на фонда са отрязани 400 проекта по програмата за развитие на селските райони. Те са на обща стойност 120 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase