Снимка: БГНЕС

"Правителството прави всичко възможно за осигуряване на добра подготовка и модерна техника за пожарната безопасност", обяви министър на вътрешните работи Цветан Цветанов при срещата си с пожарникарите, които това лято участваха в погасяването на пожари край руската столица Москва.

Вицепремиерът припомни, че се очаква краят на съдебната процедура за 42-та пожарни автомобила, купени с европейски средства.

Цветанов се закани, че властите у нас ще направят всичко възможно да стартират максимално бързо следващата стъпка, а обновяването на базата за борба с пожари да се превърне в трайна тенденция.

Вътрешният министър отчете, че България може да се гордее с пожарникарите, които бяха в Русия.

"ЕК в момента се гордее с това, което направи България в тази мисия", категоричен бе Цветанов.

От своя страна еврокомисар Кристалина Георгиева обяви, че до края на 2010 година ще бъде готова новата политика на Европейския съюз за борба с бедствията.

В нея ще бъдат очертани възможните сценарии за бедствия и всяка държава ще направи разчети с какво разполага и от каква техника и ресурси има нужда, обясни Георгиева.

"Много съм горда с това, че съм комисарят, който ви представлява в Европа и още повече се гордея с това, че българите са изключително професионални", обяви в приветствието си Кристалина Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase