Внезапни проверки на Главна инспекция по труда в София откриха 153-ма души, работещи без трудови договори, съобщиха от инспекцията.

Проверени са общо 600 обекта в столичните райони "Люлин", "Овча купел", "Павлово", "Надежда", по Околовръстния път на София, в Драгалевци и Симеоново, както и два търговски комплекса.

На обектите са заварени общо 2252-ма работника, които писмено са декларирали състоянието на трудовите си правоотношения.

Изискани са необходимите документи и ще бъдат проверени декларираните от работниците данни в регистъра за трудовите договори в Националната агенция по приходите.

Инспекторите са открили и един чуждестранен гражданин без документи, както и непълнолетен, който работел без задължителното разрешение от Инспекцията по труда.

Установени са 245 работещи при непълно работно време.

По време на инспекциите са изискани и проверени ведомостите за заплати, правилниците за вътрешния трудов ред, документите за разпределение на работното време, които съгласно влезлите в сила промени в Кодекса на труда, работодателят е длъжен да държи на разположение на контролните органи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase