ВМРО настоява да бъдат направени промени в някои графи от анкетната карта на Националния статистически институт за преброяване на населението на България, обяви организационният секретар на войводите Юлиан Ангелов.

По думите му в графата за етническа принадлежност трябва да бъдат изброени традиционните за страната ни етноси – българи, турци, роми, а за всички останали хората сами да дописват в поле "други".

Според ВМРО е абсурдно съществуването на възможност "българомохамеданска етническа група".

Втората забележка е по повод описаните близо 10 възможни религии.

Третото основно несъгласие на войводите е във връзка с графата владеене на български език, където фигурират като отговори “да”, “не” и “дете под 8 години”.

Според Юлиан Ангелов трябва да отпадне опцията "дете под 8 години", защото децата на тази възраст също владеят до някаква степен български език.

От ВМРО заявиха, че ако не бъдат направени корекциите за официалното преброяване на населението догодина, ще призоват хората да го бойкотират, като не предоставят никаква информация.

Същевременно стана ясно, че в пробното преброяване на населението и жилищния фонд са се включили 23 743-ма души.

Най-много хора са преброени в София – 5968 души. Следват Стара Загора – 2694-ма души, Велико Търново – 2382 души, и Плевен – 1953-ма души.

Почти две трети от регистрираните, които са преброили и своите семейства, са на възраст между 20 и 39 години.
Към онлайн преброяването по-голям интерес са проявили жените. Регистрираните жени са 9148, а мъжете – 7258.

Информационна система "Е-преброяване" е спряна в 8,00 часа тази сутрин, съобщиха от НСИ.

В същия час в предварително определени квартали на областните центрове Плевен, Велико Търново и Стара Загора и град Дебелец край Велико Търново, в село Гривица, Плевенска област, и селата Габарево и Копринка, област Стара Загора, започва класическо пробно преброяване с анкетьори, което ще продължи до 20,00 часа на 14 септември.

Анкетьорите ще се легитимират със специални карти, като самоличността им може да се проверява и чрез обаждане в Подпомагащия център на единния национален номер 0700 16 310.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase