Снимка: БГНЕС

До 2015 г. общата щатна численост на военнослужещите във въоръжените сили ще бъде 28 000 души. Намалението на личния състав ще бъде с около 6000 военнослужещи на активна служба.

Това обяви военният министър Аню Ангелов при откриването на новата учебна година във Военна академия „Г. С. Раковски” в София.

Намалението обаче ще се компенсира с 50%, като броят на резервистите военнослужещи от постоянния доброволен резерв достигне 3000 души.

Общият състав на цивилните служители във всички структури ще бъде намален с около 1200 души. В администрацията на МО ще служат до 700 военнослужещи и цивилни служители, съобщи още Аню Ангелов.

Предвижда се България да може да изпраща в помощ на съюзниците си от НАТО по силата на чл.5 от договора една бригада до 4500 бойци, като задължително през това време друга бригада ще има за задача да пази границите на страната ни.

За мисии в чужбина армията ще може да праща до 1000 души при шестмесечна ротация.

Още по темата

Бойният ни флот ще остане без подводница и ще се лиши от кораби с изтекъл ресурс.

Според разчетите на българските военни стратези Военновъздушните ни сили ще имат нов многоцелеви изтребител през 2014 г.

Министърът на отбраната каза, че до края на тази година ще разплатим задълженията си към външни фирми, с което ще станат българска собственост още три хеликоптера "Кугар" и три хеликоптера "Пантер", един самолет "Спартан" и 155 единици нова транспортна техника за Сухопътните войски.
 
Според Ангелов стремежът ще бъде да бъде постигнато оптимално разпределение на бюджета на МО за личен състав, за текуща издръжка и за инвестиции в съотношение 60-25-15 процента.

„Но за постигането на  тази цел е необходимо парламентът да осигури относително постоянен дял на разходите за отбрана от брутния вътрешен продукт през следващите 4 години, не по-малък от 1,4 процента“, посочи военният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase