В следващите две години средствата за заплати в публичния сектор се запазват на равнището от 2010 г., което на практика означава замразяването им. Това е предвидено в бюджетната прогноза за 2011-2013 г., която бе одобрена от правителството на заседанието му във вторник, пише Медиапул.

Единственият начин за увеличаване на възнагражденията при това положение остава продължаването на съкращенията в администрацията. До края на тази година трябва да се осъществи свиването на апарата с 10%, което започна от началото на годината със закриването на свободните щатни бройки и ще завърши с редуцирането на заетите с 2500 души.

До 2012 г. се замразяват и пенсиите, като едва през 2013 г. ще се извърши осъвременяването им, е записано в прогнозата. Дори нещо повече – в рамката е предвидено запазване на "номиналния размер на средствата за пенсии до 2012 г.", което означава, че няма да има пари за индексиране на пенсиите с размера на инфлацията.

А тя, според прогнозната рамка, се предвижда да е за 2011 г. средно 3,6%, за 2012 г. – 3,5%, а за 2013 г – 2,7%.
Не се предвижда промяна в данъчното облагане, а бюджетните разходи за всяка от трите разглеждани години трябва да бъдат под 40% от брутния вътрешен продукт (БВП), като "резултатът от реформите в отделните сектори ще осигури допълнителна възможност за оптимизация на публичния сектор".

Според тригодишната прогнозна рамка всяка от годините ще завършва с бюджетен дефицит, който ще остава под разрешения в ЕС от 3%.

За 2011 г. той ще е 2,5% от БВП, за 2011 г – 1,5%, а за 2013 г. – 0,5%. В бюджета за тази година той е заложен да бъде 3,9%, а уверенията на финансовия министър Симеон Дянков са дефицитът да е по-нисък, каквито са и настояванията на Брюксел.

Според прогнозната рамка през 2011 г. трябва да бъде реализиран реален растеж на икономиката от 3,6% при очакван ръст от 1% за тази година. През 2012 и 2013 г. растежът трябва да се ускори до 4,7% през първата година и до 4,9% през втората.

Очакванията са дефицитът по текущата сметка за трите години да продължи да спада и да е отрицателна в размер на съответно на 2,2, 1,5 и 0,4%.

Независими икономисти от анализаторския кръг Macro Watch коментираха в деня на огласяването на бюджетната прогноза, че тя е "опасно" оптимистична, което крие бъдещи неприятности.

Те препоръчаха по-голям консерватизъм при съставянето на бюджета с цел избягването на напрежения, каквито се появиха в края на 2009 и през 2010 г. с изпълнението на миналогодишния бюджет и с приемането на тазгодишния.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe